Algemeen

De Leiderdorpse reddingsbrigade is sinds 2014 ook actief binnen de sector waterhulpverlening. Sinds april 2014 beschikt de vereniging over een eigen reddingsvlet met toebehoren en zijn de mensen opgeleid. (foto vlet)

Sinds april 2018 is de vloot van de Leiderdorpse reddingsbrigade uitgebreid met een Tinn-Silver Rescue 550 vaartuig. Deze heeft Leiderdorp in bruikleen van Reddingsbrigade Nederland en deze is onder andere inzetbaar bij overstromingen of andere watercalamiteiten in Nederland. Het vaartuig zal uiteraard ook worden gebruikt voor evenementen, oefeningen en opleidingsvaren.


De Leiderdorpse reddingsbrigade heeft geen vast aangewezen toezichtsgebied maar is vooral preventief aanwezig bij verschillende (water)evenementen. Van april t/m september oefenen wij regelmatig in en rondom Leiderdorp om zo onze vaardigheden op peil te houden.

Regionale samenwerking

De Leiderdorpse reddingsbrigade is onderdeel van de Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR) Hollands Midden. Zij heeft hierin een samenwerkingsconvenant met de 6 andere reddingsbrigades in deze regio. Dit betreft de reddingsbrigades Katwijk, Noordwijk, Leiden, Waddinxveen, Alphen aan den Rijn en Gouda. Gezamenlijk worden er afspraken gemaakt met de veiligheidsregio Hollands Midden over o.a. inzet bij calamiteiten en incidenten en het samen oefenen.
Ook bij evenementeninzet maken we gebruik van elkaars kennis en kunde. Zo helpen we elkaar regelmatig in het assisteren met materiaal en mensen. Op deze wijze is het mogelijk ook relatief grote opdrachtgevers te voorzien van de nodige middelen.

Regionale samenwerking

De Leiderdorpse reddingsbrigade is recent toegetreden tot de Nationale Reddingsvloot. Deze nationale vloot, beheerd door Reddingsbrigade Nederland (in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie) bestaat uit 90 snel inzetbare eenheden (compleet uitgeruste vaartuigen op trailer en dus verplaatsbaar). De vloot is verspreid over heel Nederland en kan bijvoorbeeld worden ingezet bij grootschalige watercalamiteiten en overstromingen. In kader van deze samenwerking heeft de Leiderdorpse reddingsbrigade een Tinn-Silver vaartuig in bruikleen.

Toezicht bij evenementen

De Leiderdorpse reddingsbrigade komt graag toezicht houden bij wedstrijden en andere evenementen die op of rondom het water plaatsvinden. Onze lifeguards beschikken allen over een geldig EHBO diploma en bij incidenten wordt er uiteraard hulp geboden. De inzet van de Leiderdorpse reddingsbrigade omvat in de meeste gevallen de ondersteuning met één van onze 2 vaartuigen inclusief 3 bemanningsleden (1 schipper en 2 opstappers). Onze reddingsbrigade is zelf uitgerust met alle benodigdheden voor een inzet bij evenementen (inventaris vaartuig, mobilofoon, portofoon, EHBO materiaal, AED enz.) (foto SAIL)

oznor

Referenties waterhulpverlening/ evenemententoezicht:

  • RVR oefening: Samen met de reddingsbrigades uit de regio Hollands Midden de hele dag geoefend
  • Doeshavenconcert
  • Doorkomst Tour de France in Gouda (samen met reddingsbrigade Gouda)
  • SAIL 2015 in Amsterdam (samen met reddingsbrigades uit de regio Amsterdam)
  • Sinterklaasintocht Leiderdorp
  • Serious Rescue 2015: 3 daagse vaartocht van Venlo naar Heerlen voor 3FM Serious Request

Indien u gebruik wil maken van de diensten van de Leiderdorpse reddingsbrigade bij uw waterevenement neem dan contact op via emailadres. Na ontvangst van uw verzoek zullen wij in ons netwerk van vrijwilligers op zoek gaan naar hulpverleners voor uw evenement. Door intensieve samenwerking met reddingsbrigades bij ons in de regio kunnen wij gemakkelijk opschalen en op verzoek meerdere reddingseenheden leveren. De inzet is niet kosteloos, want ook de reddingsbrigade maakt kosten met vaar- en voertuigen. Met betrokken organisaties wordt vooraf een draaiboek met begroting of een vaste bijdrage afgesproken. Nadere afspraken over invulling van de medewerking zullen verlopen via de contactpersonen.

Opleiding (junior) lifeguard

De opleiding

De opleiding tot Lifeguard is te verdelen naar 3 subcategorieën.

  • Pool: Gebaseerd op het toezichthouden en leiding geven in zwembaden
  • Open Water: Gebaseerd op het toezichtouden en leiding geven in binnenwater
  • Beach: Gebaseerd op het toezichtouden en leiding geven aan de kust

De Leiderdorpse reddingsbrigade biedt als binnenwaterbrigade de opleiding Open Water aan. Binnen deze categorie, zijn een drietal diploma’s te behalen: Junior Lifeguard, Lifeguard en Senior Lifeguard. Het is tevens mogelijk de specialisatie Schipper te behalen.

In deze opleiding wordt o.a. geleerd een toezichtspost te bemannen of zelf te leiden. Er wordt geleerd om gebruik te maken van communicatieapparatuur en om te varen op onze reddingsboot. Er wordt aandacht besteed aan samenwerking met verschillende hulpverleningspartijen zoals politie, ambulance en brandweer.

Het bezit van een EHBO diploma en Klein Vaarbewijs maakt deel uit van deze opleiding en wordt door de reddingsbrigade gefaciliteerd waar nodig.

De Lifeguard opleiding is een opleiding die volledig uit losse PvB’s (modules) bestaat. Deze opleiding bestaat veelal uit praktische trainingen en ervaring opdoen in de praktijk. De opleiding tot Lifeguard is op landelijk en Europees niveau gecertificeerd. Na het behalen van deze diploma’s wordt je opgenomen in de groep mensen die het toezicht bij evenementen verzorgt.

Welke begeleiding krijg ik aangeboden?

Als Lifeguard zullen we jou goed begeleiden. Dit betekend concreet dat een Lifeguard verschillende opleidingen doorloopt binnen de Reddingsbrigade. De Lifeguard kan hulp vragen aan mede-lifeguards en gediplomeerde instructeurs bij onduidelijkheden. Verschillende herhalingsmomenten zorgen ervoor dat de kennis op niveau blijft. Wij geloven in de combinatie ervaring opdoen en opleiding/oefenen/herhalen.

Hoe kom ik in aanmerking om Lifeguard te worden?

Vanaf 16 jaar kan je je aanmelden als Lifeguard. Het opleidingstraject start bij het behalen van je EHBO diploma en loopt door tot het behalen van een Lifeguard diploma. Alle leden en niet-leden die zich graag zouden willen inzetten voor het proactief voorkomen van de verdrinkingsdood in en rondom Leiderdorp zijn welkom.

Kan ik me ook aanmelden als ik nog geen lid ben?

Als je geen lid bent is het uiteraard mogelijk om je aan te melden. Als Reddingsbrigade zijn wij constant opzoek naar mensen die zichzelf willen ontwikkelen en het leuk vinden om zich voor onze vereniging in te zetten. Mocht je enthousiast zijn, dan ben je uiteraard welkom bij onze reddingsbrigade, zowel om te zwemmen in het zwembad als om buiten te gaan varen. Meld je direct aan!